Veej’jakaja ry:n hallitus 2022

29.11.2021

Veej’jakaja ry:n hallitus 2022

Puheenjohtaja
Heikki Isokääntä, Hirvensalmi (julkinen sektori), puh. +358503008608, heikki.isokaanta (at) hirvensalmi.fi

Hallituksen jäsenet

Julkinen sektori
Olavi Kietäväinen, Puumala, puh. +358500242573, olavi.kietavainen (at) puumala.fi
Jaakko Kuntonen, Puumala,  puh.+358405225635, jaakko.kuntonen (at) nanopar.fi

Varajäsen
Tapio Viljanen, Kangasniemi, puh. +358417550012, tapio.viljanen (at) gmail.com

Kolmas sektori (yhdistykset)
Minna Saloviin,  Haukivuori (Mikkeli), puh. +358407209359, minna.saloviin (at) haukivuori.fi
Marjatta Valkonen, Kangasniemi, puh. +358400436602, valkonenmarjatta (at) gmail.com
Jyrki Tulppo, Mäntyharju, puh. +358401939996,  jyrki (at) casamelodia.fi

Varajäsen
Mervi Lintunen, Paltanen (Pieksämäki), puh. +358409607976, merlintu (at) saunalahti.fi

Sitoutumattomat asukkaat ja yrittäjät
Eija Valtari, Venetmäki (Pieksämäki), puh. +358401617980, eija (at) valtari.net
Eino Ylönen, Jäppilä (Pieksämäki), puh. +358451967749, eino.ylonen (at) gmail.com
Jari Viitikka, Ristiina (Mikkeli), puh. +358400258591,  jari.viitikka (at) pp.inet.fi

Varajäsen
Eeva Partanen, Virtasalmi (Pieksämäki) puh. 040 529 4882, eevapartanen (at) hotmail.com

Leader-hallituksessa ovat edustettuina alueen asukkaat, yrittäjät ja paikallinen julkinen hallinto.

Pellolta Pöytään-kehityshanke on 2021 vuoden hanke.

23.11.2021

Pellolta Pöytään-kehityshankkeelle tunnustus Leader Veej’jakajalta

Pellolta Pöytään-kehityshanke toi Haukivuorelaiset ry:lle Veej’jakaja ry:n tunnustuksen vuoden 2021 hankkeena. Haukivuorelaiset ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka on toiminut vuodesta 2006. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää Haukivuoren aluetta ja pitää yllä yhteistyöverkostoa, joka edistää ja kehittää alueen tapahtumatoimintaa.

Kuvauspaikkana on Haukirannan pappila Haukivuorella , lautasella on lähiruokamenun jälkiruoka. vasemmalta. oikealle juontaja & hellapoliisi Kati Jaakonen, luomumaanviljelijä Antti Vauhkonen, ohjaaja Sampsa Huttunen, keittiömestari Mika Pesonen, muusikko Timo Rautiainen ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Pellolta Pöytään-kehityshankkeessa luotiin Makumatkalla Maakunnissa-ruokaohjelmaformaatti ja tuotettiin sen pilottijakso. Ohjelmalla tuettiin Haukivuoren ja Mikkelin alueen matkailullisen vetovoiman kasvattamista tuomalla esiin luontomatkailu- ja lähiruokamatkailukohteita sekä esitettiin kotimaisten raaka-aineiden reitistä pellolta pöytään, kertoo Haukivuoren loma-asukas Jarmo Kaivo-oja, joka on tv-tuotannon tuottaja ja käsikirjoittaja.

Ohjelmassa esiteltiin vastuullisesti toimivia paikallisia eteläsavolaisia lähiruokatuottajia, kotimaisia elintarvikeraaka-aineita sekä esiteltiin Haukivuorta ja Mikkelin seutua kiinnostavana paikkakuntana.

Pilottijakson lisäksi Makumatkalla maakunnissa -ohjelmalle luotiin nettisivusto, mistä löytyvät kaikki hankkeen aikana tuotetut aineistot kuten ohjelman traileri, kuva-aineistoa ohjelman tuotannosta, varsinaisen ohjelman linkki, minkä kautta sivuilla vierailevat katsojat pääsevät katsomaan pilottijakson. Sivuilta löytyy hanketta käsittelevien lehtijuttujen linkit ja myös lähiruokamenun kuluttajareseptit, asiantuntijakirjoituksia liittyen maaseutu-, luonto- ja lähiruokateemoihin liittyen sekä tietoa hankkeen yhteistyökumppaneista.

Lautasella on punajuurikakkua Lietlahden luomupunajuurista, luomupunajuurihilloketta ja Koivurannan Maatilan puolukka-kinuskijäätelöä.

– Pilottijakson avulla ollut tavoitteena luoda ohjelmakonsepti, mikä herättäisi kiinnostusta mahdollisimman laajasti. Pilottijakso julkaistaan virallisesti Haukivuoreaiset ry:n ja yhteistyökumppaneiden kanavilla loppuvuonna 2021, kertoo Haukivuorelaiset ry:n varapuheenjohtaja Terhi Patja.

Kuvassa vasemmelta oikealle: Saku Niilo-Rämä, ohjelman nettisivut ja apulaistuottaja, Jarmo Kaivo-oja, hankekoordinaattori, tuottaja ja ohjelman käsikirjoitus, Sampsa Huttunen, käsikirjoitus, ohjaaja, ohjelman leikkaus ja jälkituotanto, Terhi Patja, Haukivuorelaiset ry:n varapuheenjohtaja, Jami Jaakonen, kuvaaja, videokuvaus ja valokuvaus, Kati Jaakonen, juontaja, Mika Pesonen, keittiömestari ja 2. juontaja sekä Ada Pykäläniemi, b-kuvaaja ja valokuvaus.

 

 

Niilo Luukkosen kesäkahvila Naskalille Nuoriso-Leader-stipendi

23.11.2021

Veej’jakaja ry myönsi Niilo Luukkosen kesäkahvila Naskalille vuoden 2021 Nuoriso-Leader -stipendin. Yhdistys palkitsee vuosittain parhaan Nuoriso-Leader-hankkeen stipendillä, jonka suuruus on 200 euroa.

Kesäkahvila Naskali sijaitsee Luukkosen mummon kotitalossa Puumalan Huuhkaalan kylällä.

– Meillä kävi syksyllä 2020 lukiossa Itä-Savon Uusyrityskeskuksesta pari henkilöä pitämässä yhden kurssin ja alueen Leader-toimijat esittelivät nuorille sopivia tukimuotoja.

Etsin Puumalan alueen Leaderin, Veej’jakajan yhteystiedot, ja hain itse tukea ja sain sitä, Luukkonen kertoo. Luukkonen haki kesäkahvilaansa varten Nuoriso-Leader -rahaa ja sai 500 euroa tukea.

– Yrityksen perustaminen on iso projekti ja rahaa kuluu moniin asioihin. Nuoriso-Leader tuen käytin leivontavälineisiin, ostin mm. hyvän yleiskoneen, huomauttaa Niilo.

 

 width=

Vaikkakin välillä työ on raskasta ja uuvuttavaa mustikanpoimintaretkien venyessä myöhään yöhön, on työ palkitsevaa ja mukavat asiakkaat antavat hyvää motivaatiota. Kuva Taija Luukkonen.

Kahvilan tuotevalikoimiin kuului itse valmistetut levonnaiset, kuten suussa sulava mustikkapiirakka.

Ensimmäinen kesä meni suureksi osaksi opetellessa ja aikaa tuhraantui paljon, kun rutiineja eikä toimivia käytänteitä ollut vielä muodostunut. Työ on paljon muutakin kuin pullan leipomista ja myyntiä. Pientenkin asioiden takana on paljon taustatöitä.

Tuotevalikoimiin kuuluivat myös pehmikset, joita voi nauttia puutarhan varjossa.

Tuotevalikoimiin kuuluivat myös pehmikset, joita voi nauttia puutarhan varjossa. Kuva Taija Luukkonen.

– Kahvilatoiminta jatkuu ensi kesänä ja varmaan jotain uuttakin tulee. Valikoimaa ja palveluita on tarkoitus kehittää monipuolisemmaksi.  Itse en koko kesää pääse olemaan paikalla armeijan takia, mutta onneksi perheestä löytyy muitakin asiakaspalveluun tottuneita ja mainioita leipureita, Luukkonen kertoo.

Niilo käy Sulkavalla yrittäjyyslukiota kolmatta vuotta. Lukion jälkeen hän haaveilee arkkitehdin opinnoista. Vapaa-ajalla Niilo harrastaa frisbeegolfia, haitarinsoittoa sekä vähän kaikenlaista nikkarointia.

Netissä:
https://www.facebook.com/kahvilanaskali
https://www.maaseutukuriiri.fi/2021/06/04/kesakahvila-avautuu-frisbeegolfin-kylkeen-huuhkaalan-kylalla/

Nuoriso-Leader avaa mahdollisuuksia.

Nuoriso-Leader-tukea myönnetään pienyrittäjyyteen, tiede-, taide- ja liikuntaprojekteihin
Nuoriso-Leader-tukea voi hakea Veej’jakaja ry:ltä. Tuen tavoitteena on käynnistää nuorten tai lasten uutta toimintaa sekä saada heidät mukaan alueen kehittämiseen ja projekteihin. Toteuttajana voi olla joko nuorten tai lasten kanssa toimiva yhdistys tai muu yhteisö, joukko yksityishenkilöitä tai nuori yrittäjä yksinään.

Toiminnan tulee tapahtua Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pieksämäen, Puumalan ja Mikkelin maaseutualueilla.

Rahaa voi saada toimintaan, jossa nuorten rooli on aktiivinen eli toimenpiteisiin, jotka ovat nuorten itsensä suunnittelemia ja toteuttamia. Toimenpide voi olla esimerkiksi koulutus, tiede- tai taideprojektin toteuttaminen tai vaikkapa yhteisten harrastus- tai liikuntavälineiden hankinta.

Nuoriso-Leader-rahoitusta haetaan sähköisellä hakemuslomakkeella. Nuoriso-Leaderistä lisää osoitteessa: www.veejjakaja.fi/nuoriso. Hakuaika on jatkuva vuoden 2022 loppuun saakka.

Veej’jakaja ry:n syyskokous ti 23.11.2021 klo 18

21.10.2021

Veej’jakaja ry:n syyskokous pidetään Paukkulassa,
Pajatus-rakennuksen seminaarisalissa ti 24.11.2020 klo 18 alkaen.

Osoite: Paukkulantie 22, 50170 Mikkeli

HUOM:   Veej’jakaja ry:n syyskokouksessa yhdistysjäsen
edustaa valtakirjalla. Henkilöjäsen aina henkilökohtaisesti.

Kahvitarjoilu ja valtakirjojen tarkastus klo 17:30 alkaen.
Ilmoitathan saapumisestasi 17.11.2021 mennessä,
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi  tai p. 0440 155 223.

Syyskokouksessa jaetaan tunnustus vuoden 2021 hankkeelle ja Nuoriso-Leader stipendi.

 

 

 

Osallistu järvi- ja metsäkulttuurin hautomoon!

20.10.2021

Tule ideoimaan paikallisten toimijoiden kanssa, kuinka kehitetään yhdessä aineettomaan kulttuuriperintöön liittyviä tapahtumia!

Järvien ja metsien keskellä elävinä me eteläsavolaiset ilmennämme arjessamme ja juhlassamme järvi- ja metsäkulttuuria – erilaisia vesistöjen ja metsien keskellä ja äärellä elämiseen liittyviä tapoja, käytäntöjä, perinteitä ja tapahtumia.

Vuoden 2022 alkuun on suunnitteilla eteläsavolaisille toimijoille suunnattu aineettoman kulttuuriperinnön Leader-teemahankkeiden haku. Aineeton kulttuuriperintö Etelä-Savossa -teemahankkeiden tarkoituksena on nostaa esiin ja tuoda näkyväksi eteläsavolaista kulttuuriperintöä erilaisilla tapahtumilla ja omaehtoisella toiminnalla. Yleishyödyllisille toimijoille on suunnitteilla rahoitusta kehittämiseen ja investointeihin.

Tilaisuudessa on mahdollista hautoa olemassa olevia ideoita, etsiä yhteistyökumppaneita tai tulla kehittelemään ihan uutta ideaa yhdessä toisten paikallisten toimijoiden kanssa. Myös mahdollista teemahanketta voit hakea oman yhdistyksen ohella useamman toimijan muodostamana ryhmänä.

Hautomot järjestetään live-tapahtumina kolmella paikkakunnalla, lisäksi järjestämme yhden etähautomon:

  • Savonlinna 16.11. klo 16–18 Saimaa-ilmiön toimistolla osoitteessa Puistokatu 1, 57100 Savonlinna. Voit halutessasi tutustua ennakkoon Savonlinnan maaseutualueilla sekä Enonkosken ja Heinäveden kunnissa kehittämistoimintaa rahoittavaan Piällysmies ry:hyn tästä: Piällysmies ry (piallysmies.fi)
  • Juva 7.12. klo 16–18 Rajupusu Leader ryn:n toimistolla osoitteessa Juvantie 2, 51900 Juva.  Voit halutessasi tutustua ennakkoon Joroisten, Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kunnissa toimivaan Rajupusu Leader ry:hyn tästä: https://rajupusuleader.fi
  • Mikkeli 14.12. klo 16–18 Veej´jakaja ry:n toimistolla Mikkelin yliopistokeskuksen Cultiva-rakennuksessa osoitteessa Lönnrotinkatu 7, 50100 Mikkeli. Voit halutessasi tutustua ennakkoon Mikkelin maaseutualueilla, Hirvensalmella, Kangasniemellä, Mäntyharjulla, Pieksämäellä ja Puumalassa toimivaan Veej´jakaja ry:hyn tästä:  Veej’jakaja (veejjakaja.fi)
  • Etelä-Savon laajuinen etähautomo verkossa 16.12. klo 14–16. Linkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille kaksi päivää ennen tilaisuutta.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/hautomot

Paikalliset Leader-yhdistykset tarjoavat lähihautomoissa pientä purtavaa. Viimeinen ilmoittautumispäivä Savonlinnan tilaisuuteen on 14.11., Juvan tilaisuuteen 30.11., Mikkeliin 7.12. ja etähautomoon 13.12. Kaikki hautomot ovat samansisältöisiä, ja voit osallistua myös muuhun kuin oman alueesi hautomoon.

Hautomoissa ja mahdollisten teemahankkeiden suunnittelussa ovat mukana Etelä-Savon Leader-ryhmät Piällysmies ry, Rajupusu Leader ry ja Veej’jakaja ry sekä Saimaa-ilmiö ja Etelä-Savon maakuntaliiton koordinoima AKKU – Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa -hanke.

Lämpimin terveisin,

Taru Tähti
kulttuurikoordinaattori
AKKU- Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa – Etelä-Savon Maakuntaliitto (esavo.fi)
Etelä-Savon maakuntaliitto
Mikonkatu 5, 50100 Mikkeli
taru.tahti@esavo.fi
p. 040 665 7230

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Teemahankkeet
• Nuoriso-Leader

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli