Katso-ohjeet

Katso-tunniste mahdollistaa asioinnin organisaation nimissä

Sähköistä asiointia varten tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti). Lisäksi tarvitset Katso-tunnisteen. Aloittava yrittäjä voi hakea tukia myös ilman Katso-tunnistetta.

Näin pääset alkuun:

  1. Perusta ensin Katso-tunniste osoitteessa yritys.tunnistus.fi. Katso-palvelussa organisaatiosi pääkäyttäjä antaa valtuudet täyttää hakemusta ja allekirjoittaa hakemukset sähköisesti yrityksen tai yhdistyksen nimissä.
  2. Tämän jälkeen kirjaudut Hyrrään omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti). Kun kirjaudut Hyrrään, järjestelmä varmistaa automaattisesti Katso-palvelusta, että sinulla on valtuus toimia yrityksen tai yhdistyksen edustajana Hyrrässä.
  3. Tämän jälkeen asiointi Hyrrässä voi alkaa.

Nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö eli Katso-pääkäyttäjä voi palvelussa antaa muille organisaation käyttäjille erilaisia Hyrrä-asiointirooleja:

  • Hyrrä-hakija, joka voi selata, täyttää ja lähettää organisaation tuki- ja maksuhakemuksia Hyrrässä (vastaa allekirjoitusta).
  • Hyrrä-avustaja, joka voi selata ja täyttää hakemusta ja lomakkeita, mutta ei ole oikeutettu jättämään niitä viranomaiskäsittelyyn.
  • Hyrrä-selaaja, joka voi selata organisaation tuki- ja maksuhakemuksia.

Yritykselläsi tai yhdistykselläsi tulee olla Y-tunnus, jotta sille voidaan perustaa Katso-tunniste. Katso-palvelun käyttö on organisaatioille ilmaista.

Katso-tunnistetta käytetään nykyisin hyvin yleisesti yritysten, yhteisöjen ja julkishallinnon organisaatioiden tunnistamiseen erilaisissa sähköisissä asiointipalveluissa. Katso-palvelu on käytössä jo noin 300 000 organisaatiolla. Lisätietoja saat osoitteesta yritys.tunnistus.fi ja Verohallinnon sivulta vero.fi/katso.

yritys.tunnistus.fi

vero.fi/katso   Verottajalla on puhelin- sekä sättipalvelu, josta saa henkilökohtaista neuvontaa katso-tunnisteiden perustamiseen sekä ongelmatilanteissa.

Varmista, että Hyrrä-palvelu on otettu Katsossa käyttöön ja hakemuksen tekijälle on myönnetty valtuutus. Katso-tunniste vanhenee 15 kuukauden päästä käyttöönotosta ellet käy sinä aikana kirjautumassa Katso-palveluun tai käytä tunnuksia muissa palveluissa tunnistautumiseen, esimerkiksi hoitaessasi organisaation veroasioita. Jos Katso-tunnus on lukkiutunut, voit avata sen Katso-palvelussa kohdassa Avaa lukkiutunut tunniste. Lisätietoja: www.vero.fi/katso

Tutustu KATSO – TUNNISTE >> OHJE

Tulostettava versio: KATSO – TUNNISTE >> katso-ohje

Alitunnisteen vahventaminen Katso-tunnisteeksi
>> tulostettava versio .  

Alitunnisteen haltija voi vahventaa tunnisteensa Katso-tunnisteeksi Katso-palvelussa
osoitteessa https://yritys.tunnistus.fi.

Alitunnisteen vahventamisen yhteydessä voit varmentaa henkilöllisyytesi sähköisesti
* henkilökohtaisella verkkopankkitunnuksella tai
* sirullisella henkilökortilla.

Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit tunnisteen vahventamisen jälkeen käydä todentamassa
henkilöllisyytesi käymällä Katso-asiakasrekisteröintipisteessä.

 

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet
• Yritysrahoitus

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Maksatusasiat
• Teemahankkeet
• Nuoriso-Leader

Sofia Flygare
Etelä-Savon Maaseutuohjelmien
viestintähankkeen tiedottaja
sofia.flygare@maaseutukuriiri.fi
p. 0440 155 992

Käyntiosoite
Paukkulantie 22
50170 Mikkeli
Paukkulinnan Pääskynpesä
H-rakennus 2. kerros