Suomi.fi-valtuudet: Valtuushakemuksen voi nyt allekirjoittaa vahvalla tunnistautumisella

16.12.2021

Suomi.fi-verkkopalvelun hakemuksella valtuuttaminen -palveluun on julkaistu uusi ominaisuus, joka mahdollistaa valtuushakemuksen allekirjoittamisen hyväksymällä se vahvasti tunnistautumalla.

Hakemuksella valtuuttaminen -palvelua tarvitsevat sellaiset yhteisöt, jotka eivät voi hoitaa valtuuttamista omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa. Tällaisia ovat mm. valtion tai kunnan organisaatiot, osa yhdistyksistä sekä ulkomaalaiset yritykset.

Sähköisiä vahvan tunnistautumisen välineitä ovat verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne ja henkilökortin varmenne.

Jos käytössä on sähköiset tunnistautumisvälineet, allekirjoitetuille paperihakemuksille ei ole enää tarvetta

Nyt julkaistu ominaisuus helpottaa merkittävästi valtuushakemuksen tekemistä, koska tarve hakemuksen skannaamiseen, kynällä tehtäviin allekirjoituksiin ja tunnistusasiakirjakopioiden liittämiseen voi useassa tapauksessa jäädä kokonaan pois.

Jos palvelua tarvitsevien organisaatioiden kaikilla nimenkirjoittajilla on sähköisen tunnistautumisen välineet, voi koko valtuushakemusprosessin hoitaa jatkossa täysin digitaalisesti.

Uusi ominaisuus helpottaa myös tilanteissa, joissa vain osalla allekirjoittajista on mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen, kuten esimerkiksi useissa kuolinpesissä. Tällöin allekirjoitettu paperihakemus ja kopio henkilöllisyystodistuksesta vaaditaan vain henkilöiltä, joilla tunnistautumisvälineitä ei ole.

Allekirjoitetut paperihakemukset liitteineen vaaditaan edelleen esimerkiksi ulkomaalaisilta yrityksiltä.

Valtuushakemuksen uudistus helpottaa yhteisöjä, joilla on yhä käytössä vain Katso-tunniste

Monella yrityksellä, yhdistyksellä tai muulla yhteisöllä on edelleen käytössä vain Katso-tunnisteet, mutta Katso-palvelu ei ole enää käytössä missään valtiohallinnon asiointipalvelussa. Katso-palvelussa olleet valtuudet tulee luoda uudestaan Suomi.fi-valtuuksiin, sillä ne eivät ole siirtyneet Suomi.fi-valtuuksiin automaattisesti.

Puolesta-asioinnin uudet käytännöt kannattaa tarkistaa asiointipalveluista ajoissa ennen tärkeitä eräpäiviä.

Kukin asiointipalvelun tarjoaja, kuten Verohallinto, Kela tai Tulli, ohjeistaa puolesta asioinnin uusista käytännöistä omilla verkkosivuillaan.

Uuden valtuuden tekemiseen on kaksi tapaa: suurin osa pystyy valtuuttamaan omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa, osan tulee hakea valtuusoikeuksia valtuushakemuksella. Uusi ominaisuus helpottaa jälkimmäisen ryhmän valtuushakemusten tekoa.

Tiedote 15.12.2021
Lähde: Suomi.fi-valtuudet: Valtuushakemuksen voi nyt allekirjoittaa vahvalla tunnistautumisella  | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli