Halmela-talon kunnostuksen myötä elpyi koko kylän toiminta 

Teksti: Anne Kaljunen 
Kuvat: Tarja Tulppo ja Anne Kaljunen 

Uusi katto, puhtaampi sisäilma, taloudellinen lämmitysmuoto ja toimiva keittiö. Mäntyharjun Halmeniemen kylälle vuonna 1952 rakennettu Maamiesseuran talo sai remontin myötä uuden elämän ja kylän väki toimivan kohtaamispaikan. 

Talolla ei aiemmin ollut juurikaan käyttöä. Tilojen hyödyntämistä haittasivat talossa leijuva haju, kallis lämmitysmuoto ja huono ilmanvaihto. Ympäröivä kyläkin oli hiljentynyt. Uuden vuoden juhlia, kauneimpia joululauluja ja muutamia lentopallopelejä lukuun ottamatta tapahtumia ei juuri ollut. 

– Porukalla sitten lähdettiin suunnittelemaan, mitä ryhdytään talolle tekemään. Yksi naapuri teki kustannusarvion ja kylän “vävy” etsi suurimmat korjattavat viat, kertoo Halmeniemen kyläyhdistyksen aktiivi ja sihteeri Tarja Tulppo

Halmeniemen kylällä on asukkaita noin 70. Pienelle kylälle talon remontointi oli iso ponnistus, ja ilman Veej’jakan myöntämää Leader-rahoitusta hankkeeseen ei olisi ollut mahdollista lähteä. 

Remonttia varten kerättiin omaa rahaa erilaisilla tapahtumilla ja kahvilatoiminnalla. Talkoolaisia saatiin hyvin mukaan, vaikka välillä talkoouupumus vaivasikin ja korona hidasti remontin etenemistä. 

–Talkootyötunteja tehtiin yli 1 400, toteaa Tulppo.  

Tarja Tulppo pitelee käsissään taulua, jossa on Halmela-talon remonttia tukeneiden nimiä.

Leena Kaipaisen askartelemia pupuja kaupattiin remontin hyväksi. Tarja Tulppo esittelee taulua, johon on kirjattu pupun ostaneiden ja sitä kautta remonttia tukeneiden nimet. 

Toimivissa tiloissa on hyvä kuntoilla, kokoontua ja järjestää tapahtumia 

Uusilla ilmalämpöpumpuilla on tullut säästöä sähkölaskuissa, ja moderni, uusittu keittiö mahdollistaa suurtenkin tapahtumien järjestämisen ja muonittamisen. Hajun lähteeksi paljastuneet kosteus- ja homevauriot korjattiin ja uudet ilmanvaihtokoneet paransivat ilman laatua. 

Hankkeen myötä kylälle saatiin toimintaa. Remontin yhteydessä liikuntasalin takana olevaan huoneeseen tehtiin kuntosali, joka on nyt kaiken ikäisten aktiivisessa käytössä. 

Kylätalolla kokoontuu käsityökerho, talvikaudella pidetään kahvilaa ja liikuntasalissa pelataan pickleballia, sulkapalloa ja sählyä.  

Myös talon seinien ulkopuolella tapahtuu taas. Kylällä jo aiemmin järjestetty Halmela-hölkkä elvytettiin ja Koko Suomi hiihtää -päivään osallistuivat niin kyläläiset kuin mökkiläisetkin.  

Juoksijoita numerolaput rinnassaan Halmela-talon etupihalla.

– Hanke on tuonut yhdessä tekemistä ja yhdessä olemista. Kylä on tullut tunnetummaksi. Facebookin kautta tietoa kylätalon toiminnasta leviää niin mökkiläisille kuin kyläläisillekin, summaa Tulppo hankkeen antia.  

Tuki: Yleishyödyllinen investointihanke  
Rahoittaja: Veej’jakaja ry 
Hanke: Halmela-talo 
Tuen saaja: Halmeniemen kyläyhdistys ry 
Leader-tuki: 17  268,50 euroa 
Kokonaisrahoitus: 34  537 euroa 
Toteutusaika: 1.5.2020–31.5.2022 

Halmeniemen kylä – Mäntyharju Facebook-sivut 
Halmela-talo, Halmeniementie 264, Mäntyharju 

Onko sinulla idea oman kyläsi tai paikkakuntasi kehittämiseen? Lue lisää Veej’jakaja ry:n rahoitusmahdollisuuksista yhteisöille

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli