Jäppilään rakennetaan taidekätköjä uudeksi retkeilykohteeksi

Tulevan syksyn ja talven aikana Pieksämäen Jäppilässä suunnitellaan ja rakennetaan taidekätköjä. Ideana on valmistaa taideteoksia ja piilottaa ne eri puolille Jäppilää keväällä 2022. Kätköt merkitään sähköiseen ja painettuun karttaan, joka auttaa suunnistamaan taideteosten äärelle.

– Kutsumme eri-ikäisiä jäppiläläisiä, vapaa-ajan asukkaita ja Jäppilän ystäviä valmistelemaan ja kätkemään taidetta. Ideana on, että teemme tämän yhdessä, taidekätköhankkeen ideoinut Netta Nyyssönen sanoo.

Taidemuotoa ei ole rajattu ennalta. Eri kätköistä voi löytyä esimerkiksi luonnon elementeistä rakennettu asetelma, miniatyyrimaalaus, mosaiikkityö tai vaikkapa sanataidetta, kuten runoja. Tukea työskentelyyn antaa työpajoja vetävä muotoilija ja taideopettaja Susanna Tyrväinen.

– Kannustamme hyödyntämään olemassa olevia materiaaleja kierrätyksen hengessä, Nyyssönen sanoo.

Työpajoja järjestetään yhteensä 4 syksyn, talven ja kevään aikana. Osallistuminen ei maksa mitään eli mahdollisia kuluja osallistujille tulee lähinnä oman taideteoksen materiaaleista.

Taidekätköt yhdistävät liikunnan ja taiteen

Idea taidekätköistä syntyi, kun jäppiläläiset kyläaktiivit istuivat saman pöydän ääreen pallottelemaan ideoita Jäppilän kehittämisestä. Geokätköilystä vaikutteita saanut taidekätköidea nousi lopulta jatkovalmisteluun.

Taidekätköjen suunnitteluun kutsutaan mukaan kaikkia aiheesta kiinnostuneita. Se vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen tunnetta.

Toisaalta taidekätköistä tulee uusi retkeily- ja matkailukohde Jäppilään. Kätköt kutsuvat niin paikallisia asukkaita kuin kauempaakin saapuvia kokemaan taidetta ja luontoelämyksiä joko yksin tai yhdessä retkeillen.

– Hanke tuo taiteen helposti lähestyttävään muotoon ja kutsuu samalla liikkumaan lähiluontoon. Taidekätköilyssä on jännitystä ja löytämisen iloa, Nyyssönen sanoo.

Jäppilän taidekätköt -hanke saa rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta Leader-toimintaryhmä Veej´jakaja ry:n ja Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Lisäksi Jäppilän Kylät ry rahoittaa osan toiminnasta.

– Rahoitus mahdollistaa sen, että voimme palkata taiteen ammattilaisen ohjaamaan työskentelyä ja saamme teetätettyä taidekätköistä kartat ja mainosmateriaaleja. Tämä ei onnistuisi pieneltä yhdistykseltä ilman ulkopuolista tukea, Nyyssönen tiivistää.

Teksti: Hanna Moilanen Kuvat: Sirpa Ylönen

Seuraa Jäppilän taidekätköjen etenemistä Jäppilän verkkosivuilla www.jappila.fi, Facebookissa @Jäppilä ja Instassa @jap_pila.

Jäppilän taidekätköt ja hankkeen puuhanainen Netta Nyyssönen.

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli