Yläkuomion rantaan rakennettiin avokota Leader-rahalla

Ristiinan läntinen maa- ja kotitalousseura on kunnostanut Närhilän kylässä olevaa Yläkuomion rannan aluetta Veej’jakajan avustusrahalla. Alueelle on kansalaisopiston kurssilla rakennettu aiemmin laavu, mutta nyt sen viereen on noussut tyylikäs avokota. Seura aloitti hankkeen tiimoilta vuonna 2019 ja päätöksen hanke sai vuoden 2020 loppuun mennessä. Hanke oli moniosainen ja sisälsi monta eri vaihetta.

Alueelle rakennettiin myös uusi silta parkkipaikalta tultaessa. Laavun rantaa ruopattiin ja vesikasvillisuutta poistettiin uimarannan tieltä. Näin veneidenkin on helpompi rantautua laavulle. Rantaa myös raivattiin, heinää ajettiin ja maastoa tasoitettiin uuden nurmikon istuttamiseksi ja vanhan kasvamiseksi.

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 18 100 €

Julkinen rahoitus 50 % = 9 050 € (tuki)
Yksityinen raha      10 % = 1 810 €
Talkootyö                40 % = 7 240 €

Tapasimme avokodan luona Ristiinan läntisen maa- ja kotitalousseuran sihteerin Kirsi Olkkosen.

Veej’jakajan antaman tuen lisäksi avokodan rakentaminen vaati satoja talkootunteja. Projekti valmistui reilussa vuodessa.

-Yhteistyö Veej’jakaja ry:n kanssa on ollut avointa ja antoisaa. Ilman Veej’jakajaa meillä ei olisi omaa kylätaloa tai nyt uutta avokotaa täällä Yläkuomion rannalla, Olkkonen kiittelee.

Kota ja viereinen laavu ovat olleet aktiivisessa käytössä ympäri vuoden ja varsinkin lapsiperheiden suosiossa. Haastattelun aikana saapuikin kaksi perhettä pilkkimään eväiden kera.

Ristiinan läntisen maa- ja kotitalousseuran sihteeri Kirsi Olkkonen on tyytyväinen siihen, että moni on löytänyt Yläkuomion rannasta mieluisan retkeilykohteen.

-Olen iloinen, että alue on löytänyt kävijänsä. Meitä on ollut 31 talkoolaista kunnostamassa ja lisäämässä yhteisen kokoontumis- ja virkistymispaikan viihtyvyyttä. Joukossa on ollut niin paikallisia kuin vapaa-ajan asukkaita, Olkkonen iloitsee.

Olkkonen toivoo, että alue pysyy siistinä ja ihmiset käyttävät sitä ahkerasti. Tulevaisuudessa lähistölle voisi suunnitella uusia luontopolkuja.

Yläkuomion rantaan on piilotettu myös geokätkö, jota ylläpitävät paikalliset partiolaiset.

Kysyttäessä alueeseen liittyvistä muistoista hän vastaa tyytyväisenä:

-Alueen läheisyydessä on järjestetty useana vuonna Kosmos-festivaalit. Meidän maa- ja kotitalousseura on myynyt festivaaleilla lettuja ja kahvia. Festivaalin aikana laavun sisälle oli pystytetty teltta ja alueella oli muutenkin telttoja kuin sieniä sateella. Se on jäänyt mieleen mukavana muistona täältä.

Olkkonen rohkaisee lopuksi seuroja ja yhdistyksiä hakemaan Veej’jakajalta avustuksia.

-Se on tärkeimpiä väyliä maaseudun kehittämiseksi. Vaikka julkista rahaa haettaessa on aina oma byrokratia paperilappuineen, me olemme aina saaneet tukea ja apua kysyttäessä.

Teksti: Jere Luntta
Kuvat: Lotta Tuominen

 

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 18 100 €

  • Julkinen rahoitus 50 % = 9 050 € (tuki)
  • Yksityinen raha      10 % = 1 810 €
  • Talkootyö                40 % = 7 240 €

 

 

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli