Luusniemeen uljas grillikota

Kaarramme autolla Kangasniemen Luusniemen kyläseuran päämajan, Elon talon, pihaan ja hetken tuumittuamme huomaamme uljaan punaisen grillikodan. Viime vuonna valmistunut grillikota seuraa kylätietä ja vartioi kylätalon pihaa omalta paikaltaan. Kävelemme grillikodan luokse ja avatessamme oven, sisällä meitä odottaa elävä tuli vierellään nuotiokahvipannu.

Kodan jakkarat kuuluivat aiemmin entiselle Mikkelin varuskunnalle.

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 24 497,50 €

Julkinen rahoitus  50 % = 12 248,75 € (tuki)
Yksityinen raha      23 % = 5 722,25  €
Talkootyö                 27 % = 6 526,50 €

Pian kodan viereen saapuu pakettiautollaan Luusniemen erän päämies Kari Lahikainen. Sisään astuu hymyilevä mies. Nuotion loimutessa keskustelemme grillikodasta:

– Tämä on Luusniemen erän ja kyläseura Luusniemen Elon porukkahanke. Ajattelimme, että yhteinen ja kaikille avoin grillikota voisi olla mukava lisä kyläämme. Sijainniksi valikoitu kylätalon pihapiiri. Tästä lähtee kuntopolku ja valaistut ladut, sekä hirviporukan lihankäsittelytilat ovat tässä lähellä, Lahikainen kertoo.

Tulevaisuudessa kodan ympäristössä voidaan pitää myös erilaisia tapahtumia, tuumii talkoolainen Kari Lahikainen.

Yhteishanke alkoi keväällä vuonna 2020 ja sai päätöksen syksyllä lokakuussa samana vuonna. Grillikota on lautarakenteinen noin 20-neliöinen rakennus. Se on pystytetty betonista valetun lattian päälle. Sisälle mahtuu noin viisitoista henkeä.

– On mukava huomata, että kylän nuoriso on ottanut paikan omaksi kohtaamispaikakseen. Myös muut asukkaat käyttävät grillikotaa kiitettävästi ja toivottavasti käyttö lisääntyykin jatkuvasti. Kokoonnuimme hirviporukan kanssa tähän viime syksynä ennen metsään lähtöä ja palasimme evästauolla takaisin nuotion ääreen. Uskon, että jatkamme uutta perinnettä tulevina vuosinakin. Ainahan se on mukava tulla nuotion ääreen syömään eväitä ja tarinoimaan, erän päämies veistelee.

Grillikodan väriksi valikoitui kirkas punainen, sillä sen haluttiin sopivan vieressä seisovaan keltaiseen kylätaloon.

Yhteistyö Veej’jakajan kanssa sujui alkukankeuden jälkeen aivan mallikkaasti:

– Aluksi meinasi tulla tenkkapoo, kun paperityötä oli kylliksi, mutta siitä selviydyttyä alkoi homma luistamaan. Talkoolaisia oli kohtuullisesti mukana, tietenkin aina olisi voinut olla enemmänkin. Kyläaktiiveista koostunut ydinporukka uurastikin herkeämättä työmaalla. Vapaa-ajan asukkaita ei harmikseni hirveästi näkynyt talkooporukassa. Kiitän kuitenkin kaikkia, jotka olivat mukana tässä projektissa. Saatiinhan kyläämme hieno grillikota.

Tulevaisuuden näkymät kyläseurassa ovat positiiviset ja kauas katsoinen. He ovat suunnitelleet erääseen saareen toista julkista kotaa uimarannan läheisyyteen. Myös nykyisiä kiinteistöjä on pidettävä käytössä ja huollettava tarpeen mukaan. Uutta grillikotaa unohtamatta.

 

teksti: Jere Luntta
kuvat: Lotta Tuominen

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 24 497,50 €

Julkinen rahoitus 50%= 12 248,75€ (tuki)
Yksityinen raha  23%= 5 722,25€
Talkootyö             27%= 6 526,50€

 

 

 

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli