Kangasniemen Toukola-kylätalon uusi elämä

Kangasniemen läntisen kyläseuran kylätalolla meitä on vastassa kyläaktiivi Jouko Palvimo yhdessä vaimonsa kanssa. Jouko on yksi aktiivisimmista talkoolaisista, jotka olivat kunnostamassa seuran omaa kylätaloa vuosina 2016 ja 2017.

Jouko Palvimo on yksi aktiivisimmista talkoolaisista.

– Me olemme nyt Kangasniemen läntisen kyläseuran kylätalolla, jolla on pitkä ja vaiherikas historia jo vuodesta 1952. Tämä on toiminut muun muassa tanssi- ja kohtaamispaikkana ja vaalien äänestystilana. Täällä pyörii kansalaisopiston jumppa ja kesäisin suosittu kahvila-kirpputori, Palvimo alustaa.

Toukolaan etsitään kesäksi kahvila- ja kirpputoriyrittäjää.

Vuonna 2016 kylätalo koki täydellisen remontin. Talo sai uudet ikkunat, ulkokuori uuden maalikerroksen.  Kahvila sai uuden tiskin ja pirteän paneloinnin seiniin.

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 47 700 €
Julkinen rahoitus 50 % = 23 850 € (tuki)
Yksityinen raha     29 % = 13 850 €
Talkootyö               21 % = 10 000 €

Kyläseura pystytti myös pihalle uuden kodan, jossa voi käydä nauttimassa lämmintä juotavaa ja istuskella nuotion ääressä hiihtolenkin jälkeen, sillä kylätalon kulmilta lähtee n. 2,5 kilometrin valaistu pururata.

Pihassa sijaitseva Toukokota ostettiin valmiina pakettina. Kota on kaikkien kyläläisten käytettävissä. Toukokodan vierestä lähtee Siikajärven luontopolku, jossa voi vuodenajasta riippuen kävellä, pyöräillä tai hiihtää.

– Yhteistyö Veej’jakajan kanssa oli alkuvaikeuksien jälkeen helppoa ja oikein antoisaa. Alkuvaikeuksilla tarkoitan, että kun me ensimmäistä kertaa haimme avustusta emme oikein tienneet, mitä laittaa papereihin. Mutta kun saimme kaikki paperit laitettua, on yhteistyö sujunut moitteetta. Ilman Veej’jakajan tukea tämä olisi jäänyt tekemättä, Palvimo kiittelee.

Kyläseura ja kyläaktiivit toivovat, että kylille tulisi uusia ihmisiä ja varsinkin lapsiperheitä.

He pitävät kylätaloa tärkeänä kohtaamispaikkana ja kyläläisiä yhdistävänä tekijänä. Kylätalossa toimiva kirpputori on toiminut tähän asti talkoovoimin, mutta tänä vuonna kyläseura on päättänyt antaa mahdollisuuden nuorille yrittäjille kokeilla pyörittää omaa kahvilaa ja kirpputoria kesätyökseen.

Tänä vuonna kyläseura on päättänyt antaa mahdollisuuden nuorille yrittäjille kokeilla pyörittää omaa kahvilaa ja kirpputoria kesätyökseen.

– Meillä alkaa aktiiviset talkoolaiset loppumaan, joten päätimme yhdessä laittaa kahvilan avoimeen työnhakuun. Näin nuori pääsisi koittamaan omia taitojaan kahvilan pyörittämisessä. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että me vuokraisimme tilat ja yrittäjä saisi itse päättää, minkälaista palvelua lähtisi toteuttamaan. Potentiaalia tällä paikalla on, sillä vieressä kulkee vilkas Kangasniemi-Jyväskylä-tie. Toivottavasti tästä joku nuori innostuisi, Palvimo päättää luottavaisin mielin.

 

Teksti: Sami Luntta
Kuvat: Lotta Tuominen

 

 

 

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 47 700 €

  • Julkinen rahoitus 50 % = 23 850 € (tuki)
  • Yksityinen raha     29 % = 13 850 €
  • Talkootyö               21 % = 10 000 €

 

 

 

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli