Koulusta kylätaloksi  

Teksti: Anne Kaljunen
Kuvat: Mikko Kankainen

Vain kymmenen minuutin päässä Mikkelin keskustasta sijaitsee 800 asukkaan Rahulan kylä, jossa oman koulun menetys ei hiljentänyt kylätietä. Kyläyhteisö tarttui toimeen, muutti koulun kylätaloksi ja onnistui luomaan houkuttelevat puitteet myös paluumuuttajille.

Haja-asutusalueilla koulut toimivat alueen vetovoimatekijöinä, mutta vuonna 2019 yli satavuotta vanhassa hirsitalossa toiminut Rahulan koulu lakkautettiin.

Koulun menetyksen myötä Rahulassa heräsi huoli, että kyläläiset jäävät ilman kokoontumispaikkaa ja että piha-alue poistuisi yhteisestä käytöstä. Koulun pihapiirissä on hiekkakenttä, leikkipuisto ja rannassa nuotiopaikka.

Vireä ja päättäväinen kyläyhdistys käynnisti neuvottelut Mikkelin kaupungin kanssa ja hankki omistukseensa koulun kiinteistön ja maa-alueen.

– Meille oli jo ostovaiheessa selvää, että kiinteistöstä tehdään kylätalo. Hankesuunnitelma oli valmiina ja tiloihin oli kaksi vuokralaista sovittuna, kertoo hankkeen käynnistymisestä Markus Torniainen Norolan nuorisoseurasta.

Leader-rahoituksen avulla koulun lattiat kunnostettiin, kalusteet uusittiin, seinät maalattiin, hankittiin kokoustekniikka ja päivitettiin keittiö.

Muutostyöt tehtiin valtaosin talkootöinä, mutta töitä pystyttiin tarjoamaan myös kylällä toimiville yrityksille ja ammattilaisille.

Nyt vuokralaisia on jo kolme, ja kunnostettua juhla- ja kokoussalia vuokrataan erilaisia tilaisuuksia varten.

Juhlasali, jossa on useita pöytiä ja tuoleja aseteltuina ryhmiin.

Kunnostettu juhlasali sopii perhetilaisuuksien ja kokouksien järjestämiseen.

Asukkaat ovat sitoutuneet oman kylän kehittämiseen

Koulutalon ostaminen ja muuttaminen kylätaloksi mahdollisti asukkaiden harrastus- ja vapaa-ajanviettopaikan säilymisen. Myös uutta toimintaa on syntynyt. Koululla kokoontuu käsityökerho.

Asukkaiden sitoutumisesta oman kylän kehittämiseen ja elinvoimaisena pitämiseen kertoo se, että Leader-hankkeen jälkeen kyläyhdistys hankki alueen yrittäjien tuella omistukseensa samassa pihapiirissä oleva liikuntasalin.

– Suurin juttu oli, että miljöö ja ympäristö saatiin säilymään yhteisessä käytössä, toteaa Torniainen.

Leader-rahoituksella kylätalolle on hankittu myös lehtipuhallin ja defibrillaattori.

Rahulalla on elinvoimaisen kylän maine, mikä on houkutellut paluumuuttajia ja kyläyhdistyksen toimintaan on saatu mukaan myös nuorempaa väkeä.

Vuonna 2023 Rahula valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi. Tänä vuonna Rahula kisasi Suomen Vuoden kylä -palkinnosta 14 muun kylän kanssa.

– Toivon, että voisimme olla esimerkkinä muille kylille, joiden kyläkouluja uhkaa lakkauttaminen. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, vaan aktiivisella toiminnalla ja yhteistyöllä voidaan osoittaa, että maallakin eläminen on tänä päivänä mahdollista, summaa Torniainen.

Tuki: Yleishyödyllinen investointihanke
Rahoittaja: Veej’jakaja ry
Hanke: Koulusta kylätaloksi 
Tuen saaja: Norolan nuorisoseura ry
Leader-tuki: 19 295,50 euroa
Kokonaisrahoitus: 38 591,00 euroa
Toteutusaika: 13.11.2019- 31.8.2021

Rahula-talo, Rahulan kylä ja Norolan nuorisoseura
Rahula-talo, Rahulantie 26A, 51720 Rahula

Onko sinulla idea oman kyläsi tai paikkakuntasi kehittämiseen? Lue lisää Veej’jakaja ry:n rahoitusmahdollisuuksista yhteisöille

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli