Huippupaikalla Hurissalon kesäteatterissa

Kulttuurin ystävillä on nyt erinomaiset puitteet nauttia kesäteatterista Hurissalossa. Kylätalon pihalla on ainutlaatuinen näyttämöalue – se on toteutettu monta eri tarvetta huomioiden.

Hurissalon Harrastajateatteri ry rakensi kesäteatterialueen kahden Leader-rahoitteisen hankkeen turvin sekä katsojat, näyttelijät että uudet toiminnat huomioiden.

Viimeisimmässä, vuonna 2016 toteutetussa hankkeessa laajennettiin katsomoa, rakennettiin katettu näyttelytila ja peruskorjattiin huussit.

– Nousevasta katsomosta näkee paremmin ja tilaa on enemmän. Lisäksi katsomon yhteyteen rakennettu äänimiehen paikka on ollut ehdoton, intoilee harrastajateatterin rahastonhoitaja Kati Kotro.

– Kiinteä näyttämörakennelma taas helpottaa vuosittaista lavastesuunnittelua ja taipuu moneen. Lisäksi näyttämön ja katsomon valaistus on lisännyt turvallisuutta ja olemme voineet järjestää myös yönäytöksen, hän jatkaa.

Kesäteatterin katsomo

Tyytyväistä yleisöä, ennen koronaa. Teatterin uuteen katsomoon mahtuu parhaimmillaan 250 katsojaa. Korona-aikana katsojamäärä on jouduttu rajoittamaan alle puoleen.

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 30 000 €

Julkinen rahoitus  50 % = 15 000 € (tuki)
Yksityinen raha      20 % = 3 000  €
Talkootyö                 30 % = 12 000 €

Osaamista omasta takaa

Teatterilaisten kokemukset hanketyöskentelystä ovat olleet positiiviset. Laajennukset tehtiin pääosin talkootyönä.

– Onneksemme aktiivisesta ja laajasta toimijaporukasta löytyi osaajia joka lähtöön. Esimerkiksi rakennelman suunnittelu, puiden raivaaminen alueelta, puusta rakentaminen ja hitsaus hoituivat ihan omin voimin, Kotro iloitsee.

– Käytettävissä oli myös traktoreita ja muita työkoneita jo omasta takaa, joten vain tiettyä erityiskalustoa jouduttiin vuokraamaan. Myöskään sään suhteen ei ollut hankaluuksia – aurinkoiset ja lämpimät talkoopäivät ovat jääneet erityisen hyvin mieleen!

Esiintyjien lava

Pian 30 vuotta täyttävä yhdistys sinnitteli pitkään itse kyhätyllä näyttämöllä ja kylätalon pihalle pitkistä penkeistä rakennetulla katsomolla. Hankkeessa rakennettiin esiintyjille katettu näyttämö.

Uutta & ennätyksiä

Projektissa haastavimmaksi koettiin aikatauluttaminen.

– Rakentamiseen liittyvät työvaiheet vaativat usean ihmisen yhtäaikaista työpanosta, joten aikataulujen suunnitteleminen oli jonkin verran haasteellista, pohtii Kotro.

Hankkeet ovat olleet teatterille menestys. Ennen koronaa, kesällä 2018, kesäteatterissa vieraili yli 2 200 katsojaa.

– Olemme tehneet uusia katsojaennätyksiä tilojen valmistuttua! Lisäksi olemme kyenneet kehittämään myös uusia tapahtumia. Kesäteatterilla on esimerkiksi järjestetty alueen joulurauhan julistus ja esitetty Tiernapoikia.

Teksti: Elina Ruuttila
Kuvat: Hurissalon Harrastajateatteri ry ja Hasse Eranka

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli