Uutta elämää kylätalolle

Hurissalon kylätalon pihalla on pistetty tuulemaan! Lähivuosien aikana kesäteatterialue uudistettiin Leader-hankkeilla ja tällä hetkellä keskitytään entisen kyläkoulun, nykyisen kylätalon tulevaisuuteen.

Hurissalon kyläyhdistys päätti hakea usean kesän mittaista hanketta, jonka tavoitteena on laajentaa ja uudistaa kylän sydän.

–  Halusimme taata kylätalolle tulevaisuuden, tiivistää kyläyhdistyksen hallituksen sihteeri Riitta Muuronen.

Yhdistys on toteuttanut hanketta vaiheittain. Ensin korjautettiin kylätalon jätevesien käsittely nykysäännösten mukaiseksi. Seuraavaksi lähdettiin uudistamaan pihapiiriä ja kolmannessa vaiheessa tullaan parantamassa kylätalon energiatehokkuutta.

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio 105 740 €

Julkinen rahoitus  47 % = 50 005 € (tuki)
Yksityinen raha      20 % = 21 835  €
Talkootyö                 33 % = 33 900 €

Uteliaita talkoolaisia

Miten ihmeessä pienessä kylässä on pystytty tähän kaikkeen?

– Kylätalomme sijainti on erinomainen päätien varrella ja sana talkoista kiiri, nauraa Muuronen.

– Kaikki kaupassa kävijät näkivät, että tässä puuhaillaan jotain. Ihmiset kysyivät kauppiaalta mitä täällä tapahtuu ja tulivat tutustumaan.

Ihmettelijät halusivat tulla mukaan.

–  Maaseudulla kohtaamispaikkoja ei ole pilvin pimein, mutta on totuttu, että keskustellaan. Ihmiset ovat halunneet tulla talkoisiin!

 

vieraita pihatossa

Lähes valmista Pihattoa päästiin testaamaan 2021 jokasyksyisessä Wanhat Wermeet -tapahtumassa. Vierailijat saivat ihastella rakennusta ja nauttia soppatykillä keitettyä hirvisoppaa.

Ei helpoimpaan hetkeen

Hankkeen toisen vaiheen startti, Pihaton rakentaminen, ei olisi voinut osua koronan suhteen hankalampaan hetkeen.

–  Meidän piti aloittaa rakentaminen maaliskuussa, juuri hetkellä, jolloin korona alkoi. Jouduimmekin jäädä odottelemaan lisätietoa tilanteesta, Muuronen kertaa.

Kesää kohden isot talkoohaaveet muuttuivat lukemattomiksi muutaman hengen tekemistuokioiksi. Poikkeavat järjestelyt ovat vaatineet niin kärsivällisyyttä kuin lisäaikaakin.

–  Olemme arvioineet, että Pihaton valmistuminen vei vuoden pidempään.

Uusia pihatapahtumia

Kylätalon pihalle haluttiin rakentaa lisätilaa erityisesti ulkotapahtumia ajatellen. Pihaton sisälle pääsee kahvittelemaan tai ruokaa voi myydä ulos. Lisäksi kesäteatteri sai rakennuksen yhteyteen omat pukeutumistilat.

Pihatto on rakennettu kierrättäen ja vanhaa kunnioittaen. Perustuksena toimi pihapiiristä puretun opettajien asuntolan kivijalka määräten rakennuksen koon ja paikan. Kalusteet ovat Mikkelin kaupungin vanhoja, ikkunat keskussairaalan entisiä.

– Osaa on kunnostettu, osa on kelvannut sellaisenaan. Olemme halunneet hyödyntää käytettyä, mutta käyttökelpoista materiaalia. Lisäksi olemme hyödyntäneet Veej’jakajan teemahanketta, jonka avulla olemme saaneet Pihattoon kylmäkaapit.

Ensi kesä tulee olemaan Hurissalossa uudenlainen. Pihatto on viimein valmis kyläläisten ja kesäasukkaiden uusille tapahtumaideoille. Ja mikä ihaninta, kesäteatterin katsojilla on upea kahvio käytettävänään!

 

Lähes valmis Pihattorakennus

Viimeistelyä vaille valmis Pihatto, jota on ollut rakentamassa viitisenkymmentä talkoolaista. Rakennus on saanut kiitosta kauneudestaan ja moni on intoutunut pohtimaan, mihin kaikkeen rakennusta voisi hyödyntää.

Teksti: Elina Ruuttila
Kuvat: Hurissalon kyläyhdistys ry

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli